VILLCONTROL

Fogyasztásmérőhely kiépítése

Fogyasztásmérőhely kiépítése

– teljesítmény bővítés
– vezérelt, GEO, H tarifás mérőhely kialakítás
– méretlen/mért fővezetékek cseréje
– mérőhely szabványosítás
– kikapcsolt mérőhelyek felülvizsgálata visszakapcsoláshoz
– új bekapcsolás
– ideiglenes mérőhely kialakítása építkezéshez
– végleges mérőhely kialakítása szabad vezetékkel vagy földkábellel
– mérőhely áthelyezés
– akár szolgáltatói ügyintézéssel

Kezdjük rögtön azzal a problémával, hogy milyen dokumentumokkal kell rendelkezni, hogy egyáltalán a szolgáltatónál bármilyen folyamatot el tudjunk indítani. Ez a táblázat ebben a kérésben próbál segítséget nyújtani.

A H-tarifa 

A H tarifa egy kedvezményes díjszabás mely az áramszolgáltatótól igényelhető a megújuló forrásból hőt nyerő rendszerekhez, így a 3 COP felett teljesítő split klímákhoz is. Egy külön mérőóra, október közepétől április közepéig kb. 30%-os kedvezménnyel számolja a fogyasztást. Ezt a lehetőséget a 4/2011. (I.31.) NFM rendelet Biztosítja. A mérő, október 15. és április 15. között kedvezményes tarifával számol, április 16. és október 14. közötti időszakban pedig a normál A1 tarifát számítja. A hőszivattyúkhoz igényelhető GEO tarifától eltérően a H tarifa a kedvezményes idősszakon belül, folyamatosan rendelkezésre áll.

H-tarifa kiépítése

Mivel egy új mérőóra kerül felszerelésre a meglévő, vagy meglévők mellé, ki kell alakíttatni a helyét, sőt az eredeti mérőhelyet is át kell alakíttatni, ha az nem felel meg az éppen aktuális szabványoknak. Például a mérőórák már nem lehetnek a lakáson belül és a fából tákolt retro villanyóraszekrény is kiment a divatból. Külön-külön, plombálható, műanyag dobozban kell lennie a normál mérőórának is és a H tarifás mérőnek is. Maga az új mérőóra ingyenes, de a helyét és a meglévő óra szabványosítását egy, az elektromos szolgáltatónál regisztrált villanyszerelővel kell kialakíttatni. A szabványosítás ára -már ha egyáltalán szükséges- és az új mérő helyének kialakítása, nyilván az adott helyzettől függ. A villanyszerelőnek az új mérő dobozába sorkapcsokkal be kell állnia a betáppal, a nullával és külön védőcsőben tovább kell vinnie a vezetéket a klíma kismegszakítójáig. Egy klíma áramszükséglete kb. 7-10 Amper. Abban az esetben, ha több klímáról van szó, esetleg érdemes elgondolkozni a hálózat bővítésén is. Jelenleg 32 amper jár alanyi jogon (ingyen) mindenkinek, ezen felüli teljesítmény bővítésnél, amperenként 4572 Ft egyszeri díjat kér a szolgáltató.A hálózat meglévő teljesítménye megmarad, tehát három klíma miatt biztos, hogy nem kell a teljesítménybővítésért fizetnie, mert a H tarifás mérőre ugyan annyi teljesítmény jár mint a normál mérőre. em csak új légondikhoz, régebben felszerelt, vagy használt klímákhoz is igényelhető a kedvezményes díjszabás. A jelenleg forgalomban lévő split klímák majdnem mind megfelelnek a H tarifához szükséges kritériumnak, azaz a hatásfoka (COP) legalább 3 legyen, így nem kell attól félni, hogy drága légkondit kell hozzá venni. Szerencsére ma már egy rendkívül széles kínálatból lehet klímát választani.

Ügymenete

Ha felszerelték és bekötötték a klímát, kialakították a mérőhelyet és megkapta az összes szükséges dokumentumot, akkor e-mailban (elmu@elmu.hu) küldjön a szolgáltatónak egy igénybejelentőt. Pár nap múlva kapni fog e-mailben egy “Műszaki gazdasági tájékoztatót” melyben szerepel egy “ügyiratszám”, ezt a 12 jegyű számot, a “Csatlakozó műszaki dokumentáció” tetején lévő “ügyszám” rovatba önnek kell beírnia. A Mgt-t aláírva visszaküldi e-mailben, az összes fent említett papírral együtt. Egy-két hét múlva újabb e-mailt kap, melyben tudatják, hogy (ha) elfogadták a kérelmét és bemehet egy műszaki ügyekkel foglakozó irodába és megkötheti a szerződését, illetve időpontot egyeztethet az új mérőóra felszerelésére. Ha egyidejűleg hálózat bővítést is kért, akkor e-mailben kap egy díjbekérőt is, amit átutalással is fizethet, vagy bankkártyával rendezheti az ügyfélszolgálaton. Ha bármelyik lépése után két hét múlva sem kap e-mailt, akkor hívja fel az ügyfélszolgálatot. Természetesen személyesen is intézheti az ügyet, de egyáltalán nem lesz gyorsabb.Mielőtt belevágna a H tarifás mérő igénylésébe, gondolja végig, hogy vajon mennyi pénzt spórol meg egy év alatt és utána kérjen árajánlatot egy villanyszerelőtől. Privát véleményem szerint egy, sőt két darab klíma miatt nem éri meg szabványosíttatni egy elavult mérőhelyet.H tarifás mérő leolvasása

Szükséges dokumentumok

A villanyszerelőtől:

  • A mérőhely kialakítását igazoló nyomtatvány. Az ELMÜ-nél: “Csatlakozó műszaki dokumentáció tipizált mérőhelyekhez és nyilatkozatok”
  • Igénybejelentő

A klímaszerelőtől:

  • Kivitelezői nyilatkozat, a klímaszerelő cég, az igénylő és a gép adataival, minden klímáról külön-külön.
  • A klíma műszaki paraméterei.
  • A klíma CE megfelelőségi nyilatkozata.

További szolgáltatások

Érintésvédelmi felülvizsgálat

Villámvédelmi felülvizsgálat

Erős áramú berendezések felülvizsgálata

Robbanásvédelem