+3620 208 5858 info@villcontrol.hu

VILLCONTROL

Komplex Villámvédelmi szabványossági felülvizsgálatok

Villámvédelem

A villámvédelmi felülvizsgálatot az Országos Tűzvédelmi Szabályzat írja elő. A villámhárítót az építésük idején érvényes szabvány alapján kell felülvizsgálni. Ma Magyarországon kétfajtafelülvizsgálatot különböztetünk meg villámvédelem szempontjából. Az egyik az MSZ 274 szabvány szerint szerelt villámhárítók felülvizsgálata. Ezt most nem normaszerinti villámvédelemnek hívják. 2010-től az MSZ EN 62305 szabvány szerint kialakított villámhárítót, norma szerinti villámvédelemnek nevezték el.

A villámvédelmi felülvizsgálatot mindig a villámhárító létesítéskor érvényes szabványelőírásainak megfelelően kell elvégezni. Tehát a felülvizsgálónak mind két szabványt ismernie kell, hogy a felülvizsgálatot el tudja végezni.

A VILLÁMVÉDELMI FELÜLVIZSGÁLAT CÉLJA

A villámvédelmi felülvizsgálat azért szükséges, hogy a villámhárító berendezés alkalmas e villámok felfogására és levezetésére, hogy megvédje az embert és azok alkotásait, a villámlás káros hatásaival szemben. Az idő múlásával nem károsodott, rongálódott olyan mértékben, hogy befolyásolja, vagy csökkentse működőképességét.

Ha már egy épületre szereltek villámhárítót, annak felülvizsgálata, ellenőrzése nemcsak az előírások miatt fontos. Évente több épületről hallunk, hogy villámlás következtében leégett, megsemmisült.

Egy elhanyagolt villámvédelmi berendzés adott esetben nem kevés veszélyt rejteget. Emberi élete elvesztése, és az épületet is tűzveszélynek tesszük ki, ha nem tartjuk karban a megvalósult villámhárítót. A villámvédelmi felülvizsgálat azért szükséges, hogy ezekre a veszélyekre felhívja a figyelmet és megoldást javasoljon hibák kijavítására.

A VILLÁMVÉDELEM FELÜLVIZSGÁLATÁNAK GYAKORISÁGA

Létesítés közben azokról az alkatrészekről. amik eltakarásra kerülnek.

  • A villámhárító átadása előtt el kell végezni az első felülvizsgálatot.
  • A villámvédelmi berendezést ért sérülés, nagyobb er ejű villámcsapás után, és bármilyen javítás, felújítás, vagy bővítés után.
  • Időszakos felülvizsgálat 3 évenként a robbanásveszélyes épületeken.
  • Időszakos felülvizsgálat 6 évenként az egyéb épületeken.

A nem normaszerinti MSZ 274 szerint épült villámhárító nem nyújt semmivel sem kevesebb biztonságot, mint az új MSZ EN 62305 szabvány szerint kivitelezett villámhárító. Addig amíg jó állapotban van, elvégezzük a megfelelő javításokat, karbantartásokat és alkalmas a villámhárításra, addig a nem norma szerinti felülvizsgálat szerint kell felülvizsgálni. Azonban ha egyszer átépítjük a norma szerinti villámhárítóra, akkor már nem építhetjük vissza, onnantól norma szerinti MSZ EN 62305 szabvány szerint kell karbantartani és felülvizsgálni.

Egyéb villamos berendezéseken 3 évenként szabványossági felülvizsgálatot kell végezni.

NEM NORMA SZERINTI VILLÁMVÉDELEM

NORMA SZERINTI VILLÁMVÉDELEM

Norma szerinti az építmények villámvédelme, ha a tervezése, kivitelezése, javítása felülvizsgálata megfelel az MSZ EN 62305 előírásainak

.Először kockázatelemzéssel meghatározzák, szükségese villám védelem az épületnek.

Ha kell, a villámhárítót mindenképpen megkell terveztetni, csak ezután lehet elkezdeni, pontosan a terv szerint, és csak azokkal az anyagokkal, amivel a tervező előírta.

Már az építés idején az azokról a alkatrészekről amik eltakarásra kerülnek fénykép melléklettel felülvizsgálatot kell végezni.

Az első és időszakos felülvizsgálatokhoz mindenképpen megkell lennie a kockázatelemzésnek a villámhárítóról készült tervnek, és az eltakarással készült alkatrészek felülvizsgálati iratának, különben nem lehet elvége zni a felülvizsgálatot.

További szolgáltatások

Fogyasztásmérőhely kiépítése

Erős áramú berendezések felülvizsgálata

Robbanásvédelem